Je bent wat je eet, gaat het gezegde. Ik voeg daar ‘je bent wat je drinkt’ aan toe. Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. We moeten iedere dag voldoende water drinken om dit op pijl te houden. Bij mannen ligt het gemiddelde op 60%, bij vrouwen op 55% (vrouwen hebben meer vetweefsel en dat bevat minder water) en baby’s bestaan zelfs voor zo’n 75% uit water. Met plassen, transpireren en ademen verliezen we zo’n 2,5 liter water per dag. Die hoeveelheid moet je elke dag weer aanvullen. Genoeg water drinken is dus heel belangrijk!
Wat doet al dat water eigenlijk?
Water is onmisbaar voor een gezond lichaam. Het transporteert voedingsstoffen in je lichaam, voert afvalstoffen af, stimuleert je spijsvertering en regelt je lichaamstemperatuur. Het helpt je denken en bewegen, want ook je hersenen en spieren bestaan voor het grootste deel uit water. Het lijkt me duidelijk: water drinken is van levensbelang. Zonder water kun je maar vier dagen overleven, maximaal. Genoeg water drinken is dus een must, maar wat is genoeg?
Water drinken, wat is genoeg?
De hoeveelheid water die je nodig hebt, hangt onder andere af van je eetgewoonten (eten bevat vocht), beweegpatroon en het klimaat waarin je bent. Voor de gemiddelde Nederlander is 1,5 liter water drinken per dag voldoende. Als je een uur flink sport of beweegt, heb je al snel 0,5 tot 1 liter water extra nodig. Verdeel het water drinken wel goed over de dag heen, dan kan je lichaam het beter gebruiken en verwerken.
De kleur laat het zien
Hoe weet je of je genoeg water drinkt? Als je pas drinkt als je dorst krijgt, is het eigenlijk al te laat. Je lichaam heeft dan al 1,5 liter vocht tekort en begint uit te drogen. Signalen van uitdroging zijn onder andere vermoeidheid en hoofdpijn. En als het regelmatig voorkomt ook obstipatie, een beslagen tong en een slechte adem. Als je te weinig drinkt, gaat je lichaam uit zelfbescherming vocht vasthouden. Voor je gezondheid kun je dat beter voorkomen. Een duidelijk signaal of je genoeg water drinkt is de kleur van je urine. Drink je voldoende, dan is je urine helder of lichtgeel van kleur. Donkergele urine betekent meestal te weinig vocht.
Te veel water drinken is ook niet goed
Ook voor water geldt dat overdaad schaadt. Als je te veel water drinkt – meer dan 4 liter per dag of te veel water drinken in te korte tijd – zonder dat je ook veel vocht afscheidt, kunnen je nieren dat niet goed verwerken. Omdat het vocht toch ergens moet blijven, stroomt het naar de lichaamscellen. Die raken overvol en zwellen op, waardoor ze niet goed meer functioneren en zelfs kapot kunnen gaan. Er is dan sprake van watervergiftiging. In het ergste geval kan dit zelfs tot de dood leiden.
Andere vochtbronnen
Koffie bestaat ook uit vocht. Dat cafeïne vocht aan je lichaam onttrekt is een fabel. Cafeïne stimuleert wel je nieren, waardoor vocht je lichaam sneller verlaat. Drink het met mate en drink bij elke kop een glas water. Dat geldt ook voor thee. Frisdranken met suiker kun je beter laten staan, deze doen je lichaam geen goed. Let goed op als je vruchtensappen wilt drinken. Sap mag alleen sap heten als het écht sap is, zonder toegevoegde suikers. Is er suiker toegevoegd, dan krijgt het namen als sinaasappeldrink, nectar, appel troebel of gewoon sinaasappel. Het heet in ieder geval geen sinaasappelsap of appelsap. Goed om te weten!
Als je water drinken saai of gewoon niet zo lekker vindt, kun je er wel een smaakje aan toevoegen. Proday heeft smaakwater met keuzen uit diverse smaakjes! Zo kun je o.a. kiezen voor smaakwater cassis, cranberry of sinaasappel. Lekker en toch gezond!
Praktische tips
- Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
- Drink de hele dag door kleine hoeveelheden (200-250 ml).
- Wacht niet met drinken tot je dorst krijgt, dan ben je al te laat.
- Zet je dagelijkse portie water aan het begin van de dag klaar, in een kan of kleinere flesjes. Dan weet je precies hoeveel je nog ‘moet’ drinken. Bewaar water niet langer dan twaalf uur.
- Start je dag met 1 tot 3 glazen water op de nuchtere maag. Je lichaam heeft in de nacht een liter vocht verloren en dat moet aangevuld worden. Wen je lichaam hieraan door het rustig op te bouwen.
- Vergeet je te drinken, zet dan een alarm om je te helpen herinneren. Vaste rituelen kunnen ook helpen: neem voor en na de maaltijd een glas water. Of drink een glas water na elk toiletbezoek.
- Voeg eens een smaakje toe aan je water voor de nodige variatie: stukjes fruit, een schijfje citroen of limoen, plakjes komkommer.